Karma is a witch !

Lieve Sint, opgepast! Misschien wist u het nog niet maar het nieuwe lievelingetje van de kindertjes heet Karma. Wat zegt u? Neehee, Karma is geen bitch!? Het is echt een toffe tante, die de positie van uw Zwarte Piet wel eens ernstig in het gedrang zou kunnen brengen. Ze is van Oosterse origine, en heeft een ietwat afwijkende filosofie van die van u.

Ziet u : U brengt kinderen die braaf geweest zijn speelgoed en snoep of andere verrassingen. Kinderen die stout waren dan weer, gaan – in de vieze jutezak van uw knecht Piet – naar een niet nader genoemde bestemming. Weet u wat die Karma nu verzonnen heeft? Die brengt gewóón terúg wat de kindertjes zélf gegeven hebben!? Gaven ze iets moois aan de wereld, dan krijgen ze iets van gelijke waarde of méér terug. Deden ze iets lelijks… bam… ook daar krijgen ze lik op stuk, of erger ! Sorry hé Sint, ik wil u niet beledigen, ma ik vin da sjiek ! En dat vinden de kinderen blijkbaar ook, want ze kozen Karma tot het populairste woord van dit jaar! Ze hebben het nu al, zo kort na uw vertrek, meer over haar dan over u…

Hoewel ik niet zeker weet of alle kinderen het wel echt goed begrepen hebben. Je hoort ze namelijk te pas en te onpas “Karma” roepen : Een vriendje struikelt , KARMA ! Papa pakt naast de lotto pot, KARMAA !! De boze stiefmoeder verslikt zich in een appel, KARMAAA !!! De focus ligt duidelijk helemaal op het aspect “afrekening”, alsof elk kleinste tegenvallertje een rekening is die je gepresenteerd krijgt omdat je ooit iets mispeuterd zou hebben. Gelukkig is dat niet zo. Je kunt ook gewoon je teen bezeren omdat je niet goed uitkeek of een steek laten vallen omdat je te snel wilde breien.

Je hoort ze het zelden roepen bij een leuke meevaller. Vriendje vist het coolste kadootje uit de grabbelton… stilte… niemand denkt “amai, die zal véél goeie dingen gedaan hebben”. Mama komt eindelijk es blij terug van de kapper… stilte… niemand die het K-woord roept om te onderstrepen dat ze dit gewoon keihard verdiend heeft.

Alle gekheid op een stokje, lieve Sint, en dat weet u wel … wij, “grote” mensen zijn natuurlijk geen haar beter. We zijn generatie na generatie in een gelijkaardig schoolsysteem opgevoed. Een regime dat fouten onderstreept met rode stylo’s en dat benadrukt dat er drie op tien antwoorden mis waren ipv zeven op tien juist. We krijgen dat staren naar missers bij onszelf en bij de ander gewoon met de paplepel ingegeven. Wat niet betekent dat we het moeten blijven doen. Eigenlijk wil Karma ons op een andere manier leren leren…Misschien lukt het ons ooit wel : Meer aandacht besteden aan wat er wél ipv wat er niét is.

Als we nu es zouden focussen op wat we van onderin kunnen veranderen? Niet op straat komen om te mopperen over wat we niet goed vinden? Het gewoon anders doen onder elkaar? Een aanstekelijk en niet te ondermijnen “wij-ons” creëren?

Tante Karma vindt het namelijk extra fijn als je ook vanuit dat perspectief met haar mee kijkt. Positief Karma kan je bewerkstelligen door positieve bijdragen te leveren aan ons menszijn. Je werkt dan actief mee aan een blijer “ons”. Je wordt zelf fundamenteel gelukkiger als je niet alleen voor je eigen hachje schermt, maar eraan denkt dat je onlosmakelijk verbonden bent met een groter geheel.

We kunnen méér doen dat méér bijdraagt aan dat collectief contentement. En dat mag met kleine contributies beginnen. Een nieuw begrip : Collectief contentement contributies. CCC – positief, is dat geen grappig idee, Sint? Heel erg drastisch het roer omgooien heeft trouwens geen zin, daarbij is het risico op slagzij of misselijke passagiers te groot. Misschien kunnen we een ander grootboek opzetten waarin u de leuke dingen die ons samen leven opvrolijken, noteert? Beetje zoals dat boek dat u nu hanteert, Sint, maar dan anders? Dan kan Karma als een dartele heks van de één naar de ander bezemen, gedragen door golven van “wij-zijn-goed-bezig”, om die ideeën te verspreiden. Karma is a witch 🙂

Misschien wilt u daarbij helpen, lieve Sint? Als we nu volgend jaar deze tijd nog eens de balans opmaakten?

Mijn volgende blogtekst zal trouwens gaan over iemand die hier een hele praktische en stichtende bijdrage toe levert ! Dat zal ik af en toe es doen, zo iemand in de schijnwerpers zetten. Zo kunnen we elkaar ook inspireren, toch? Tips zijn zeker welkom. Men zegge het voort!

Geen categorie

Vavavoom by Ilse Gysel View All →

Gecertifieerd holistisch Coach , PAVA-coach Innerlijk Leiderschap, Stress & Burn Out Coach, Belbin Team Rollen Master, NLP Master, Feldenkrais lichaamstherapie

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: