Leren vliegen…

Soms loopt er pardoes, compleet onverwacht en met een verbazingwekkende vanzelfsprekendheid iemand je leven binnen om er een flinke klodder kleur aan te geven : Een door het Universum georchestreerde ontmoeting, die je er gelijk van overtuigt dat het helemaal niet anders kon. “Verschijnselen”, noemen we dat in Harry Potter taal. 

Onlangs werd ik er nog es op getrakteerd door de Maastrichtse Magiër Jef Vliegen. 

Jef Vliegen is… hmmm, waar zal ik beginnen? Zijn parcours is zo ferm dat een samenvatting hem eigenlijk niet tot de nodige eer strekt. Toch een poging : 

… Kunstenaar, ja, dàt misschien in de eerste plaats, hij beeldhouwde en schilderde een gigantische galerie bij elkaar … Gastheer van de meest roemruchte kroeg ooit in Maastricht, ’t Knijpke – waar menig vlieg zich te pletter vloog in het oog van de zoveelste bezoeker. Het keldercafé werd geregeld omgetoverd tot cinema en als er een jazzbandje speelde, was het er knokken voor een plaatsje… Toon Hermans , Freek de Jonge, Peter Faber… het zijn maar een paar voorbeelden van bekende gasten die er zich graag een avondje verloren. Organisator van legendarische feesten die ondanks de sloten alcohol in vele geheugens gegrift blijven… Filmproducent in de jaren ’70 en ’80, dat maakte van hem een internationale speler die geregeld het filmfestival van Cannes en de Croisette onveilig maakte. Topschaatser, een titel die hij zichzelf toekent…

De V van Vliegen staat voor heel veel vavavoom, vrouwen, vrienden en vertier… én voor veelzijdigheid … Veelzijdigheid is een ticket dat toegang biedt tot vele werelden. De faam van Jef weergalmt met zijn naam : Enfant terrible, levensgenieter, decadente vogel, ongekroonde koning van bourgondisch Maastricht, Nederlandse Don Quichot…

Al het vorige terzijde : De titel die hem – wat mij betreft – nog het beste past, is die van “levenskunstenaar”. Ik dook in zijn autobiografie “Morgen dansen de muggen” en het is me toch een roetsjbaan van hoogtes en laagtes. Het lijkt wel alsof Jef alle uitersten heeft opgezocht. Hij walst door het leven met bittere armoede en ruime rijkdom als wisselende danspartners.

Jef Vliegen, intussen 87 en hopelijk moet hij nog lang niet “verdwijnselen”, laat ons zien hoe je – wat er ook op je afkomt – creatief met opties kunt spelen. Hij beschikt over een stel vleugels met een slagkracht om u tegen te zeggen. Zijn hart speelt de hoofdrol in het bedenken van scenario’s om de meest erbarmelijke omstandigheden het hoofd te bieden. Zijn laatste gulden deelt hij met een hongerige maat. Samen schaken ze met zelf geboetseerde stukken om warm te blijven tijdens een hongerige winternacht. In de vette jaren neemt hij een aan lager wal geraakte man van adel in dienst als huispersoneel. Ook een vermaarde dief kon bij de ruimdenkende kunstenaar aan de slag. 

Vliegen vertelt in “Morgen dansen de muggen” openhartig hoe hij door de belastingsdienst werd gefnuikt waardoor een einde kwam aan zijn imperium. En toch blijft hij waardig overeind. Hij kijkt vooruit, vrij van wrok, en benieuwd naar het volgende avontuur. Il faut le faire.

De details van het schilderwerk met zijn allerpersoonlijkste penseel laat ik hier even buiten beschouwing, hij beschrijft ze zelf op sappige wijze in zijn boek. Hij bespeelde mooie vrouwen als delicate doeken. “Flierenfluiter” en “Hartenbreker” ontbraken nog in het lijstje van daarnet. Eén vrouw in het bijzonder heeft nog altijd zijn diep respect : Lea, de mama van zoon Boris en dochter Sietske. Het kwam tot een breuk, maar ze bleven verbonden. Ook dat is levenskunst : Blijven liefhebben, ook als het fout loopt. 

De man, zijn werk, zijn verhaal … ze vormen de perfecte ingrediënten voor een alles-behalve-Valentijn weekend, een driedaagse over alleen-maar-liefde. Liefde voor Kunst in al zijn vormen, liefde voor mensen, liefde voor het leven. Wie zich door Jef en zijn werk wil laten inspireren : Op 14 februari om 20u is de vernissage in het RVT, Rolweg 57, 8000 Brugge. Na een warme babbel met de kunstenaar en zijn zoon Boris heffen we het glas op de liefde. Zaterdag 15 en zondag 16 februari is er – tussen 14u en 18u – de Kunstwandeling in het pittoreske St Annakwartier, langsheen vier privé woningen waar we zijn werken kunnen bewonderen. 
Het wordt een unieke gelegenheid om iets op te steken over kunst, leven en liefde. Of om te leren vliegen…

Geen categorie

Vavavoom by Ilse Gysel View All →

Gecertifieerd holistisch Coach , PAVA-coach Innerlijk Leiderschap, Stress & Burn Out Coach, Belbin Team Rollen Master, NLP Master, Feldenkrais lichaamstherapie

2 Comments Plaats een reactie

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: