Vrolijkheid als Virus

Dat waar je op focust, wordt je werkelijkheid.

Zoals in mijn vorige blogtekst al aangaf, is je vermogen om te dromen één van je sterkste mentale troeven. Je in gedachten kunnen bewegen naar waar je ook maar wil, om daar ongegeneerd te genieten van wàt je ook maar wil, waarom doe je dat gewoon es niet wat vaker?

Je lijf, je brein, ze reageren helemaal alsof het allemaal écht is. Je kunt dus je systeem voeden met “happy hormones” zo véél en zo vààk als je zélf wil. Lees : Dit te doen, is véél gezonder dan het projecteren van de gebruikelijke doemscenario’s die je geregeld en zonder veel moeite op je innerlijke beeldscherm tovert. Gezonder, ah ja, gezien stress een ware aanslag pleegt op je immuunsysteem én je zenuwstelsel. We mogen dus van een gestolen ontspanningsmomentje het omgekeerde beweren : het is een heuse onderhoudsbeurt voor je machinerie!

Dat we gericht zijn op het negatieve en op wat fout kan gaan, is een beschermend oermechanisme. Voor reëel gevaar moeten we ons uiteraard behoeden. Maar geef nu es toe : Hoeveel van de rampscenario’s die je al hebt bedacht, hebben zich wérkelijk voor gedaan?

Viktor Frankl, Oostenrijks neuroloog en psychiater, slaagde er in om zich in het concentratiekamp van Terezin gezond, levend en wel te houden door zich voortdurend in te beelden hoe hij zich vrij en vrolijk door het leven kon bewegen. Het bezorgde hem de kracht die hij nodig had om te overleven.

Einstein zei : “Logica brengt je van A naar B, verbeelding brengt je overal” en hij had overschot van gelijk. We willen rationele wezens zijn, die alleen geloven wat zich “wérkelijk” in de materiële wereld manifesteert. En als je in je omgeving niet vindt wat je nodig hebt, of wat je Westerse hart begeert, heb je gewoon pech, meer zelfs : Voor je er erg in hebt, beslist iemand voor je dat je ongelukkig bent. Terwijl je àlles zómaar gratis en voor niks kunt beleven, zo vààk je maar wilt! Als es bij stil gestaan? Je wordt er éven blij van!

Ontspannen en focussen tegelijk, een magische cocktail : Terwijl je lichamelijk tot rust komt, reis je met je geest naar elk oord, elke persoon en elke situatie die je wil beleven. Als je een bepaalde prestatie moet leveren, dan is het een uitstekend idee om die al es “voor te spelen”… te beleven , zo gedetailleerd mogelijk, in je verbeelding. Wat zie je, wat hoor je, wat ruik je, wat ervaar je in je lichaam, welke gevoelens neem je waar? Hoe ziet je succes, het resultaat er uit?

Niets en tegelijk ook àlles is een illusie… hoe slim ga jij om met die wetenschap ?

Weet je niet goed hoe je hiermee aan de slag moet? Daarom en naar aanleiding van de Corona Crisis lanceerde ik het initiatief “Vrolijkheid als Virus”. Vier ontspanningsmomenten zetten je alvast op weg naar je mooiste leven… Van vrolijker individu, naar vrolijkere en gezondere maatschappij! Hieronder kan je een fragmentje beluisteren…

http://www.vavavoomcreations.com

Geen categorie

Vavavoom by Ilse Gysel View All →

Gecertifieerd holistisch Coach , PAVA-coach Innerlijk Leiderschap, Stress & Burn Out Coach, Belbin Team Rollen Master, NLP Master, Feldenkrais lichaamstherapie

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: