Van lotje getikt?

Als je het geluk hebt om intussen oud genoeg te zijn, dan herinner je je vast nog de lotto trekkingen onder toezicht van gerechtsdeurwaarder Jo Van Backlé (RIP) op de toenmalige BRT. Wat was dat een heerlijk moment voor televisie kijkend Vlaanderen. Mocht je te jong zijn om dit meegemaakt te hebben : Innige deelneming en ik schets wel even de context voor je.

Je zag een zaal met een podium. Ik kan me vergissen, maar ik denk dat er daarop zes gigantische glazen bollen stonden, genre kauwgomballen automaat met een behoorlijk science fiction gehalte. Wasmachine-gewijs rammelden die een aantal ballen, in diverse kleuren en genummerd van één tot veertig, door elkaar. Er volgde dan een officieel moment, waarbij Luc Appermont een staaf onder de neus van de deurwaarder duwde, die met enig aplomb op de knop moest drukken (dat gaf trouwens een heel specifiek geluid) zodat de sferische machines élk prompt en gelijktijdig één bal uitspuwden. Die kwam in een kanaaltje terecht dat eindigde naast de schouder van een steward – er stond er bij elke bol één – in strak pak en met witte handschoenen. De steward plukte vervolgens zorgvuldig de bal uit de goot, drààide het ding zó dat het nummer zichtbaar werd en showde het demonstratief met gestrekte arm aan alle toeschouwers… van links naar rechts én terug… in een perfect synchrone lijndans met zijn collega’s. Zo werden week na week de winnende cijfers van de Lotto (ofte Nationale Loterij) een feit.

Heerlijk was dat. Ik denk niet dat er nog tv van dat niveau gemaakt wordt.

Ik herinner me nog hoe ik me als kind kon vergapen aan dat schitterend schouwspel. De ernst en de zwaarwichtigheid waarmee het geheel in scène werd gezet, zorgden waarschijnlijk voor het neveneffect dat de lotto trekking op mij had. Ik droomde daarna namelijk altijd van die mensen die net een fortuin gewonnen hadden en van wat ze er mee deden. Het begon met een beeld van hoe ze uit hun zetel opveerden, initieel met grote ogen van ongeloof, en nog altijd afwisselend van het scherm naar hun biljet aan het checken : Echt? Hadden ze nu écht zóveel geld dat ze er konden in zwemmen?

Er kwamen – achteraf beschouwd – ook best belangrijke vragen in mij op : Zouden ze zich nu veel gelukkiger voelen dan een minuut geleden? En zou dat dan blijven duren? Hun leven lang, ook als het geld misschien ooit op zou raken? Zouden ze nu ook meer van elkaar en andere mensen houden? Beter voor elkaar en anderen zorgen? Blijer zijn en blijven?

Ruim een decennium later kreeg ik een levensecht antwoord. Ik mocht een lotto winnaar leren kennen. De man was zó onvoorbereid op zijn financiële meevaller dat het een regelrechte ramp werd. Het eind van de rit was een faillissement, hij strandde met nóg minder geld dan voordien. Dààr werd me voor het eerst duidelijk dat geld niet gelukkig maakt en dat je in de buitenwereld niets kunt manifesteren dat je in je binnenwereld niet echt gelooft. “Binnenstebuiten leven” is een devies dat daar en dan voor mij ontstond en dat ik tot spijt van wie het benijdt nog altijd verkondig.

Toegegeven : Géén centen hebben is lastig. Maar daar gaat het hier nu even niet om. Het gaat me meer om de associatie tussen geld en geluk. Alsof geluk van uiterlijke omstandigheden zou moeten afhangen. Het heeft mij altijd geboeid. Ik vind het – op zijn zachtst gezegd – bijzonder hoe we ons geluk uitstellen : Als ik dàt bereik of zóveel héb, dàn zal ik gelukkig zijn. Of hoe we het laten afhangen van een ander : Als hij/zij nu meer dit of dat zou doen, of zich zus of zo zou gedragen, dan was ik veel gelukkiger.

Mijn betoog is eigenlijk simpel : Beslis hier en nu om gelukkig te zijn, onafhankelijk van wat je omgeving je laat zien. Blijf er even consequent mee aan de slag, en de resultaten zullen zich manifesteren in je buitenwereld. Weet je niet hoe te beginnen? Ik schreef er een luisterfragment over : een magische combinatie tussen ontspanning en focus. Herhaal het tot het een tweede natuur wordt. Diepgaande verandering gegarandeerd, ik beloof het je. (Hieronder kan je een korte demo beluisteren, de volledige versie vind je op http://www.vavavoomcreations.com)

Een stukje uit “Geluk” … te downloaden via http://www.vavavoomcreations.com

Ik begrijp dat het wat bevreemdend voor je kan over komen, dat wat ik hier schrijf. We werden het niet zo aangeleerd, door onze ouders of op school. Je voelt mogelijk wat weerstand, omdat je nu éénmaal met andere overtuigingen leeft. Toch loont het de moeite om ermee aan de slag te gaan. Want, wat heb je te verliezen? Als je niet helemaal tevreden bent over je situatie zoals die nu is, gebruik dan wat je altijd bij de hand hebt : Je eigen kracht om dingen te veranderen.

Dat je de grote pot zult winnen, dat kan en zal ik je niet beloven, maar dat investeren in jezélf de mooist mogelijke opbrengst geeft, daar ben ik wél zeker van. Ik wil je in elk geval niet koste wat kost overtuigen, ook al is jouw geluk mijn business.

Voor mij werkt het. Vind jij dit, zónder het een kans te geven, dikke larie? Ook goed. Noem mij dan maar gewoon, want dat ben ik heel graag : “Van lotje getikt”…

Geen categorie

Vavavoom by Ilse Gysel View All →

Gecertifieerd holistisch Coach , PAVA-coach Innerlijk Leiderschap, Stress & Burn Out Coach, Belbin Team Rollen Master, NLP Master, Feldenkrais lichaamstherapie

1 Comment Plaats een reactie

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

%d bloggers liken dit: